Health

Infectia cu Human Papillomavirus (HPV)

Istoricul clinic și modalitatea de prezentare a infecției cu virusul HPV variază în funcție de zona anatomică implicată, fiind deteminata de predilecția genotipurilor de virus de a infecta anumite locuri epidermice.

Cum se manifesta?

Infecția genitală se manifestă ca o leziune verucoasa pe zona genitală sau anală, deși adesea aceste leziuni nu sunt recunoscute inițial. Infecția cervicală trece, în general, neobservată și este descoperită în timpul examinării cervicale sau testării Papanicolaou (PapTest).

Este ferm recunoscuta asocierea virusului HPV cu o proportie variabila, dar semnificativa, de neoplazii cervicale, vulvare, vaginale si anale. De asemenea, infectia cu virusul HPV s-a dovedit a fi un important agent cauzator si pentru cancere extragenitale, precum unele din zona capului si a gatului.

Tipuri de HPV

Din aproximativ 130 de tipuri de virus HPV identificate, 30 pana la 40 de tipuri infecteaza tractul anogenital inferior. Clinic, tipurile de HPV sunt clasificate ca high-risk (HR) sau low-risk (LR), pe baza oncogenitatii si asocierii cu cancerul cervical. Tulpinile HPV-LR sunt raspunzatoare de aparitia papiloamelor genitale, fiind rareori oncogenice, in timp de persistenta tulpinilor HPV-HR (precum tipurile 16,18,31,33,35,45,52,56,58,59,66) pot determina aparitia cancerului cervical.

Infecția cu HPV este comuna, aproape toate persoanele active sexual sunt infectate cu HPV în câteva luni până la câțiva ani după ce devin active sexual, putand afecta pe oricine, indiferent de sex, identitate de gen sau orientare sexuală.

Cum se transmite?

Modalitatea de transmitere a infectiei cu virusul HPV genital este contactul direct, obisnuit sexual, contact cu tegumentul genital, mucoase sau prin fluidele partenerului cu condiloame genitale sau cu infectie HPV subclinica.

Cum se stabileste diagnosticul?

In cele mai multe cazuri, sistemul imunitar lupta impotriva infectiei HPV, inainte ca aceasta sa determine simptomatologie. Tulpinile HPV – LR se pot manifesta prin aparitia papiloamelor genitale, in timp ce tulpinile HPV-HR nu provoacă de obicei simptome. Modificările celulelor precanceroase cauzate de o infecție persistentă cu HPV-HR la nivelul colului uterin cauzează rareori simptome, motiv pentru care screening-ul regulat al cancerului de col uterin este important.

Infectia cu virusul HPV este suspectata prin examenul clinic, al rezultatelor citologice, histologice si colposcopice, iar diagnosticul sigur se stabileste prin detectarea directa a ADN-ului HPV.

Screening si tratament

Tratamentul depinde de semnele si simptomele prezente, condiloamele fiind tratate fie prin topice locale, fie prin coagulare termica sau chimica, fie prin indepartarea mecanica sau distructiva; in timp ce leziunile cervicale necesita tratament individualizat.

In ceea ce priveste preventia, se recomanda vaccinarea pentru a preveni noile infecții cu HPV și cancerele asociate cu aceasta infectie, precum si efectuarea screeningului cancerului de col uterin prin examen citologic Papanicolaou.

Referințe:

  1. ACOG Committee on Practice Bulletins–Gynecology. ACOG Practice Bulletin no. 109: Cervical cytology screening. Obstet Gynecol. 2009 Dec. 114(6):1409-20.
  2. Clifford GM, Smith JS, Plummer M, Munoz N, Franceschi S. Human papillomavirus types in invasive cervical cancer worldwide: a meta-analysis. Br J Cancer. 2003 Jan 13. 88(1):63-73.
  3. Parkin DM, Bray F. Chapter 2: The burden of HPV-related cancers. Vaccine. 2006 Aug 31. 24 Suppl 3:S3/11-25.
  4. Hoffman B., Schorge J., Schaffer J. et al. Wiilliams ginecologie ed.a2-a. 2015. Sectiunea4.Ginecologie Oncologica. Leziuni preinvazive de tract genital inferior. p.730 -738.