Obstetrică și ginecologie

Fă-ți investigațiile ginecologice la Vestmed, unde te așteaptă o echipă de medici specialiști cu experiență de peste 10 ani în sănătatea femeii.Obstetrica-ginecologia este o specialitate medicală ce investighează morfologia și fiziopatologia organelor genitale feminine în contextul întregului organism, precum și procesele biologice implicate în reproducere și tratarea afecțiunilor din sfera genitală.

Investigațiile ginecologice de rutină pot descoperi din timp unele afecțiuni sau unele stări anormale, evitându-se situațiile dificile sau complicațiile ce pot apărea în timp.

Când ar trebui să consulți un specialist obstetrician-ginecolog?

A avea grijă de sănătatea ta reproductivă și programul tău anual la medicul obstetrician-ginecolog poate fi un pas important. Este perfect normal să ai întrebări sau îngrijorări și nu trebuie să te simți stanjenit să le aduci în discuție. Medicul tău este acolo pentru a te ajuta și pentru a răspunde la orice te preocupă, fie că este vorba despre ciclul menstrual, planificarea unei sarcini, viața sexuală sau orice alt aspect al sănătății tale reproductive. Este important să ai o relație deschisă cu medicul tău și să te simți confortabil să discuți orice.

Pentru a stabili un diagnostic corect și precoce, în funcție de sfaturile specialiștilor noștri, există o serie de analize și investigații suplimentare care sunt recomandate a fi efectuate:

  • Consultația ginecologică se recomandă a fi efectuată anual, după începerea vieții sexuale, indiferent de absența simptomelor. Un control ginecologic presupune inspecția zonei genitale în poziție ginecologică, examenul cu valve și tușeul vaginal propriu-zis;
  • Consultația senologică presupune inspecția și palparea sânilor, pentru a depista eventuale afecțiuni mamare. De obicei, este recomandat a fi completată de o investigație mamară imagistică (ecografie sau mamografie);
  • Examenul citologic Babeș-Papanicolau sau Testul PAP este investigația utilizată pentru screening-ul modificărilor colului uterin. Este o procedură nedureroasă, neinvazivă și rapidă și este cel mai important test-diagnostic pentru depistarea displaziei de col uterin (displaziei cervicale) și a cancerului de col uterin (cancerul cervical);
  • Examenul secreției vaginale se recoltează atunci când apar modificări ale secrețiilor vaginale precum miros neplăcut, culoare alb-tulbure sau transparentă sau nuanță gălbuie, simptome care pot indica prezența unei infecții, a unei boli cu transmitere sexuale etc.
  • Ecografia transvaginală reprezintă o examinare avansată, de mare acuratețe, a organelor genitale feminine cu ajutorul ultrasunetelor, folosind un transductor introdus în vagin. Este metoda imagistică cea mai utilizată de investigare a afecțiunilor organelor genitale feminine: uter, ovare, trompe uterine. Ecografia transvaginală permite un grad mare de acuratețe a diagnosticului, întrucât se efectuează cu transductori dedicați, cu frecvență și rezoluție mare.

Medici

Articole