Endocrinologie

Tiroidita autoimună

Ce este tiroidita autoimună?

Tiroidita cronică autoimună, cunoscută și sub denumirea de tiroidită Hashimoto, se numără printre cele mai răspândite afecțiuni endocrine, afectând până la 12% din populație, în special femeile aflate în perioada fertilității. Prevalența accentuată în rândul femeilor este evidentă, cu un raport femei/bărbați care poate atinge 9/1. Tiroidita Hashimoto este considerată, alături de diabetul zaharat tip 1, cea mai obișnuită boală autoimună și principala cauză de hipotiroidism la copii și adolescenți. Această afecțiune impune o gestionare atentă, având în vedere impactul semnificativ asupra funcției tiroidiene și influența sa asupra calității vieții pacienților din aceste categorii de vârstă.

Cauze

Tiroidita Hashimoto, o afecțiune autoimună complexă, are la bază o varietate de factori declanșatori. Printre aceștia, excesul de iod, stresul acut și cronic, infecțiile virale și expunerea la substanțe toxice sunt considerați cei mai semnificativi. În procesul bolii, sistemul imunitar produce anticorpi care atacă glanda tiroidă, percepută greșit ca fiind un țesut străin. De asemenea, se constată o predispoziție genetică în apariția acestei afecțiuni. Este frecvent întâlnită situația în care mai mulți membri ai aceleiași familii, precum mama, fiica și nepoata, suferă de tiroidită Hashimoto. De aceea, o investigație amănunțită a membrilor familiei, mai ales a celor de sex feminin, este esențială după diagnosticarea acestei afecțiuni.


Factori contribuitori

Asemenea altor boli autoimune, tiroidita autoimună nu este declanșată de un singur factor, ci de o combinație de elemente care favorizează apariția bolii:

  • Sexul. Femeile sunt afectate mult mai frecvent decât bărbații (raport 7:1).
  • Vârsta. Boala poate să apară la orice vârstă, inclusiv la copii, dar este mai frecvent întâlnită la vârsta medie.
  • Factori genetici. Riscul de a dezvolta boala este semnificativ mai mare în cazul persoanelor cu antecedente familiale de boli autoimune tiroidiene sau alte afecțiuni autoimune.
  • Coexistența cu alte boli autoimune, cum ar fi poliartrita autoimună, lupusul eritematos sistemic și diabetul zaharat tip I, crește probabilitatea apariției tiroiditei autoimune la același pacient.
  • Expunerea la radiații externe mărește riscul de apariție a tiroiditei autoimune.

Simptome ale tiroiditei autoimune

Manifestările clinice ale tiroiditei autoimune evoluează treptat și sunt strâns legate de gradul de hipotiroidism. În rândul femeilor tinere, în special înaintea sarcinii, este obișnuită testarea funcției tiroidiene și a nivelului de anticorpi antitiroidieni, cum ar fi anti-peroxidaza tiroidiană (ATPO) și anti-tireoglobulină (ATG), în cadrul screening-ului.

Prezența simplă a anticorpilor în condițiile unei funcții tiroidiene normale nu generează simptome specifice. Totuși, în cazul formelor cu mărirea volumului tiroidian, pot apărea simptome precum disconfort cervical spontan sau la înghițire, precum și senzație de tensiune la nivelul gâtului. Simptomatologia caracteristică este asociată gradului de distrugere a celulelor tiroidiene, instalându-se treptat și fiind specifică hipotiroidismului. Aceasta include creșterea sensibilității la frig, dureri și tensiune musculară, rigiditate articulară, sângerări menstruale abundente și prelungite, dificultăți de memorie și concentrare, stări depresive, constipație, precum și o creștere moderată în greutate datorată retenției de lichide, printre altele.

Diagnosticul tiroiditei autoimune

Identificarea tiroiditei autoimune se bazează pe detectarea unui nivel crescut de anticorpi tiroidieni, cu sau fără modificări ale nivelurilor hormonilor tiroidieni și ale hormonului de stimulare tiroidiană (TSH).

Investigarea cu ecografie tiroidiană completează imaginea clinică și de laborator, evidențiind modificări ecografice difuze sau nodulare în structura tiroidiană, ca urmare a procesului inflamator.

Recomandări de tratament în tiroidita autoimună

În cazul prezenței anticorpilor, în absența simptomelor, nu este necesar un tratament substitutiv cu hormoni tiroidieni. La Vestmed, pacienților li se recomandă monitorizarea anuală a funcției tiroidiene. Tratamentul este inițiat atunci când apare disfuncția tiroidiană, manifestată inițial prin creșterea valorilor TSH. Conform noilor recomandări internaționale, tratamentul nu este necesar în stadiul subclinic (cu niveluri normale ale hormonilor tiroidieni și cu TSH ușor sau moderat crescut) la adulți. Excepție fac femeile de vârstă fertilă care doresc să rămână însărcinate; acestea ar trebui să primească tratament chiar în faza subclinică și să fie monitorizate atent, în special în primul trimestru de sarcină, având în vedere importanța hormonilor tiroidieni materni pentru dezvoltarea normală a sistemului nervos embrionar.

Prognostic tiroidită autoimună

Prognosticul în cazul tiroiditei autoimune este favorabil atâta timp cât pacientul este supus monitorizării funcționale. Deși mulți pacienți primesc diagnosticul cu privire la natura cronică și aparent incurabilă a bolii, administrarea tratamentului corespunzător și monitorizarea adecvată pot menține calitatea și durata vieții în limite normale. Există cercetări care sugerează că adoptarea unei diete fără gluten ar putea reduce nivelul autoanticorpilor și ar contribui la prelungirea perioadelor non-terapeutice. Cu toate acestea, aceste studii nu au o putere statistică semnificativă și nu sunt universal acceptate. Suplimentele cu seleniu au arătat, de asemenea, o reducere a nivelului de autoanticorpi în aproximativ 40% din subiecți. Vitamina D, recunoscută pentru rolul său imunomodulator, poate fi suplimentată în dietă, având în vedere că deficitul ei este prezent la peste 80% dintre români. În general, adoptarea unui stil de viață sănătos, incluzând o alimentație echilibrată, activitate fizică și evitarea exceselor de alcool și tutun, poate contribui la ameliorarea majorității disfuncțiilor asociate.

Apelează la specialiștii Vestmed

Restabilește echilibrul hormonal cu Vestmed! Programează-te acum pentru un consult endocrinologic complet și beneficiază de expertiza specialiștilor noștri. Controlul endocrinologic, interpretarea analizelor medicale și recomandările personalizate sunt doar câteva dintre serviciile noastre. Alege îngrijirea de calitate la Vestmed!