Uncategorized

CHISTUL SINOVIAL

Articol scris de Dr. Shammat Amina Tina, Medic Specialist Chirurgie Plastică, Estetică și Microchirurgie Reconstructivă

Ce este un chist sinovial?

Chistul sinovial este o formațiune subtegumentară benignă care se localizează  frecvent la nivelul articulației mâinii (poate să apară și la nivelul altor articulații).

Aspectul chistului sinovial este asemenea unui sac. Este învelit la exterior de o membrană  de grosime variabilă,  iar în interior conține un lichid gelatinos, de consistență crescută, așa-numitul lichid sinovial.

Chistul sinovial se localizează cel mai adesea la nivelul feței dorsale a încheieturii mâinii (în aproximativ 60% din cazuri) dar poate să apară și pe fața palmară, într-o proporție mai mică (25% din cazuri). Acestea sunt chisturi care provin de regulă din lichidul articular al încheieturii mâinii.  Chisturile sinoviale mai pot să apară și la nivelul degetelor, însă sursa lor ține de regulă de teaca tendoanelor flexoare.

Cum se manifestă chistul sinovial?

Apariția unei formațiuni care proemină sub tegument la nivelul încheieturii mâinii sau la nivelul degetelor este cel mai adesea singurul semn. De regulă aceste formațiuni nu dor, cu excepția cazurilor în care comprimă prin dimensiunea lor structurile din jur.  Pot varia în dimensiune pe parcursul unei perioade de timp sau în raport cu poziția articulației. Uneori chisturile se pot sparge dar acestea se vor reface (vor recidiva) aproape întotdeauna. Ele pot deveni inestetice prin localizarea și prin dimensiunea lor.

De ce apare chistul sinovial?

Nu există o cauză definită a apariției chistului sinovial dar cel mai adesea se asociază cu microtraumatismele repetate, sau poate să apară spontan în urma unei lovituri la nivelul articulației. Suprasolicitarea încheieturii prin miscări repetitive sau aplicarea unei presiuni asupra acesteia în mod constant (poziția în flexie sau extensie prelungită a articulației) poate determina apariția chistului sinovial. Printre cauzele favorizante se mai pot enumera bolile degenerative sau cele congenitale.

Cu ce poate fi confundat un chist sinovial?

Diagnosticul diferențial al unui chist sinovial trebuie realizat cu lipomul, diverse tumori subtegumentare de altă natură, benigne sau maligne (tumori osoase, tumori provenite din țesutul nervos, chist ganglionar, sarcomul, etc), anevrism venos, tenosinovită, artrită, infecție.

Ce presupune diagnosticul chistului sinovial?

Diagnosticul chistului sinovial se realizează în urma consultației la medicul specialist. În unele cazuri pot fi necesare investigații imagistice suplimentare precum ecografia, radiografia sau RMN-ul care vin în completarea diagnosticului.

Tratamentul chistului sinovial poate fi conservator sau chirurgical și depinde de vechimea acestuia și de simptomele prezente. Variantele de tratament sunt următoarele:

  • Repausul articulației afectate pentru o perioadă de timp prin imobilizarea acesteia în orteză. Pentru chisturile incipiente această metodă poate da rezultate, cu dispariția chistului. Ele pot recidiva însă după o anumită perioadă de timp.
  • Aspirarea lichidului sinovial din interiorul chistului determină retracția acestuia datorită eliminării conținutului lui. Prin această metodă însă, învelișul chistului rămâne pe loc și aproape întotdeauna chistul se va reface prin umplerea acestuia cu un nou lichid.
  • Intervenția chirurgicală presupune îndepărtarea chistului în întregime, precum și închiderea sursei acestuia din articulație sau tendon (pas esențial pentru evitarea recidivei).

Intervenția chirurgicală se realizează în anestezie locală și este complet nedureroasă. Cicatricea postoperatorie este minimă și adesea insesizabilă, fiind localizată la nivelul pliurilor naturale ale mâinilor.

Postoperator articulația se imobilizează în orteză timp de 14 zile, pentru a permite vindecarea locală, cu reluarea progresivă a activităților normale.