Cardiologie

Monitorizarea holter a ritmului cardiac (MONITORIZAREA HOLTER ECG)

Monitorizarea Holter a ritmului cardiac (Monitorizarea Holter ECG)

Monitorizarea Holter ECG include un mic dispozitiv portabil care înregistrează ritmul cardiac. Acesta este utilizat pentru a detecta sau a determina riscul de bătăi neregulate ale inimii (aritmii). Un test cu monitor Holter poate fi efectuat dacă o electrocardiogramă tradițională (ECG) nu oferă suficiente detalii despre starea inimii.

Medicul vă poate recomanda o monitorizare Holter ECG dacă aveți:

  • semne și simptome ale unui ritm cardiac neregulat (aritmie)
  • pierderea inexplicabilă a stării de conștiență
  • o afecțiune cardiacă care crește riscul de aritmii
  • suspiciunea unei ischemii miocardice silențioase

Cum vă pregătiți:

Dispozitivul de monitorizare este plasat în cabinetul medical în timpul unei programări. Un asistent medical va poziționa electrozii pe pieptul dumneavoastră. Acești electrozi detectează bătăile inimii. Firele atașate la electrozi se conectează la dispozitivul de înregistrare a monitorului Holter. Odată ce monitorul Holter este montat și ați primit instrucțiuni despre cum să îl purtați, puteți părăsi cabinetul medical și vă puteți întoarce la activitățile zilnice.

Aparatul Holter ECG este purtat de obicei timp de 24 până la 48 ore. Monitorizarea Holter este nedureroasă și neinvazivă. Electrozii și firele pot fi ascunse sub haine. Nu dați jos aparatul Holter, acesta trebuie purtat pe toată perioada înregistrării, chiar și în timpul somnului.

Precauții:

Aparatul Holter nu este de obicei afectat de alte aparate electrice dar unele dispozitive pot întrerupe semnalul de la electrozi la monitorul Holter. Cât timp este purtat aparatul Holter ECG trebuie evitate: păturile sau pernele electrice, magneții, detectoarele de metale. Deși unele aparate sunt rezistente la apă, se va evita contactul dispozitivului cu apa.

Interpretarea rezultatului:

După ce se încheie perioada de monitorizare, veți returna dispozitivul la cabinetul medical. Dacă vi s-a cerut să țineți o evidență a simptomelor pe care le-ați avut în timp ce purtați dispozitivul, medicul dumneavoastră poate compara datele monitorului Holter cu notițele dumneavoastră. După confirmarea diagnosticului, se va putea stabili și planul de tratament potrivit pentru fiecare pacient.