Ginecologie

Ce reprezintă boala inflamatorie pelvină?

Boala inflamatorie pelvină reprezintă o infecție la nivelul tractului genital superior la femei , ce afectează uterul , trompele uterine precum si ovarele.

Care sunt cauzele reale ce determină boala inflamatorie pelvină?

Marea majoritate a cazurilor de boală inflamatorie pelvină sunt determinate de infecții bacteriene ce se răspândesc de la nivel vaginal sau de la nivelul colului uterin către tractul genital superior. Printre cele mai comune infecții ce pot determina boala inlamatorie pelvină amintim Chlamydia tracomatis, Neisseria gonorrhoeae,Mycoplasma,Ureaplasma .

Care este simptomatologia bolii inflamatorii pelvine?

Spectrul clinic al acestei boli variază de la complet asimptomatic, subclinic, până la tablou de boală severă, iar sechelele pe termen lung includ durerea pelvină cronică, sarcina ectopică precum și infertilitatea. Alte simptome întâlnite includ- discomfort la urinare, menstruații neregulate, abundente, scurgeri vaginale neobișnuite, discomfort sau dureri în timpul actului sexual.

Cine are risc crescut?

În general , orice femeie prezintă risc pentru boala inflamatorie pelvină, însă personale cele mai predispuse sunt persoanele cu parteneri sexuali multiplii, contactele sexuale neprotejate, viața sexuală la o vârstă fragedă, boli cu transmitere sexuală, dușurile intravaginale ( ce determină modificarea florei vaginale,

page1image17060224

Boala inflamatorie pelvină netratată este o problemă de sănătate serioasă, care are efecte pe termen lung. Adolescenții cu viața sexuală activă si femeile tinere adulte, care au cel mai ridicat risc de a face o boală cu transmitere sexuală, sunt considerati un grup cu risc inalt de a dezvolta o boala inflamatorie pelvina.

page1image1015440

page1image1015232

favorizând dezvoltarea bacteriilor nedorite), inserția dispozitivelor intrauterine fără un tratament în prealabil al infecțiilor de la nivelul tractului reproducător inferior, diverse manevre ginecologice, persoanele ce au avut boală inflamatorie pelvină in antecedente.

Investigațiile necesare?

Uneori , boala inflamatorie pelvină este dificil de diagnosticat, deoarece simptomatologia este variabilă .În prezent, nu există un test unic ce detectează boala inflamatorie pelvină, aceasta fiind diagnosticată în urma unei asocieri a istoricului medical , examenului clinic , examenului ecografic precum și examenelor de laborator.

De ce recomandăm diagnosticul precoce?

La ora actuală, nu dispunem de o metodă standard de screening pentru boala inflamatorie pelvină.Așadar, se consideră că efectuarea unui control anual de rutină la femeile tinere, cu viață sexuală activă poate să indentifice infecțiile ce pot duce la boală inflamatorie pelvină, iar astfel vom putea reuși reducerea numărului de cazuri de infertilitate, dureri pelvine cronice, sarcini extrauterine.

Care sunt opțiunile de tratament?

Tratamentul antibiotic se recomandă a fi efectuat precoce.Acest tratament se poate efectua la domiciliu, iar medicul prescrie de regulă antibioterapia.În unele cazuri mai severe este recomandată administrare de antibioterapie intravenoasă, iar acest lucru necesită spitalizare.

Foarte important de reținut este ca înainte de inițierea tratamentului , se va comunica medicului posibilitatea de a fi însărcinată, deoarece unele preparate antibiotice trebuie evitate în cursul sarcinii.

Este important de tratat si partenerul ?

Raspunsul este da! Orice partener pe care l-ați avut în utlimele luni necesită tratament pentru a opri raspândirea infecțiilor către alte persoane sau posibila reinfecție în cazul în care partenerii nu sunt tratați simultan.Se recomandă de asemenea abstinența sexuală până la finalizarea tratamentului.

Este necesară reevaluare ginecologică după finalizarea tratamentului ?

Cu siguranță!Marea majoritate a simptomatologiei, cedează după câteva zile de tratament, iar pacientele au tendința de a le opri, lucru ce este total gresit.Tratamentul trebuie urmat conform indicațiilor, iar o reevaluare la finalul acestuia este necesară pentru a urmării evolutia.

Profilaxie

Boala inflamatorie pelvină se poate preveni prin efectuarea controalelor ginecologice regulate ( în acest caz medicul ginecolog îți poate oferi informația necesară privind metodele de contracepție ce nu acționează ca o barieră impotriva bolilor cu transmitere sexuală), utilizarea prezervativelor în timpul actului sexual, evitarea spălaturilor vaginale, testarea în cazul apariției simptomelor sau a suspiciunii de boala precum si tratarea promptă a aceteia.