Gastroenterologie

FibroScan-ul, o alternativă inovatoare și nedureroasă pentru biopsia hepatică

Testul FibroScan. Ce implică și cum poate evalua sănătatea ficatului tău?

FibroScan, cunoscut și sub denumirea de elastografie hepatică, reprezintă o metodă neinvazivă utilizată pentru evaluarea și cuantificarea fibrozei hepatice în cazul hepatitelor și a cirozei. Studiile au demonstrat o corelație directă între gradul de fibroză și elasticitatea hepatică în cadrul acestei evaluări.

Principiul elastografiei este simplu. Cu cât ficatul este mai rigid, cu atât gradul de fibroză este mai mare. FibroScan utilizează o sondă de ecografie care emite ultrasunete și un impuls vibrator. Acestea sunt transmise în interiorul ficatului și detectate de aparat pentru evaluarea elasticității acestuia.

Aparatul măsoară viteza de propagare a undelor vibratoare prin ficat. În zonele în care există țesut hepatic rigid, vibrațiile se deplasează mai rapid, iar gradul de fibroză este direct proporțional cu această viteză de recaptare a undelor. Un software special calculează elasticitatea prin determinarea mediei a cel puțin zece măsurători efectuate în aceeași zonă de impact, asigurând obținerea unui rezultat precis.

În ce constă testul cu FibroScan?

Principiul elastografiei este simplu: cu cât ficatul este mai rigid, cu atât gradul de fibroză este mai mare. FibroScan utilizează o sondă de ecografie care emite ultrasunete și un impuls vibrator. Acestea sunt transmise în interiorul ficatului și detectate de aparat pentru evaluarea elasticității acestuia.

Aparatul măsoară viteza de propagare a undelor vibratoare prin ficat. În zonele în care există țesut hepatic rigid, vibrațiile se deplasează mai rapid, iar gradul de fibroză este direct proporțional cu această viteză de recaptare a undelor.

Un software special calculează elasticitatea prin determinarea mediei a cel puțin zece măsurători efectuate în aceeași zonă de impact, asigurând obținerea unui rezultat precis.

 

Ce este fibroza hepatică?

Fibroza hepatică, o afecțiune ce afectează ficatul, poate fi rezultatul unor boli hepatice preexistente sau a factorilor care îl agresează, generând formarea de țesut cicatricial în acest organ esențial. Această afecțiune evoluează prin patru faze distincte, determinate de extinderea progresivă a țesutului cicatricial în ficat. Cu cât acest proces afectează o suprafață mai mare a ficatului, cu atât funcțiile hepatice sunt mai compromise. În cazul în care evoluția fibrozei nu este oprită, poate apărea insuficiența hepatică, reprezentând un risc major pentru sănătate.

Deși fibroza hepatică nu este reversibilă, tratamentul adecvat poate încetini progresul afecțiunii și poate preveni complicațiile grave.

De ce este importantă investigația cu FibroScan?

Studiile comparabile cu metoda tradițională a biopsiei hepatice arată o acuratețe a acestei metode de până la 90%.

Dacă te confrunți cu afecțiuni hepatice precum ciroză hepatică, hepatită virală cronică (hepatita B, C, D) sau alte boli cronice ale ficatului, testul FibroScan este esențial pentru un diagnostic precis și rapid. Acest instrument specializat este conceput pentru evaluarea gradului de afectare a țesutului hepatic bolnav, oferind în același timp o metodă non-invazivă și lipsită de durere. FibroScan-ul funcționează pe baza ultrasunetelor și este lipsit de reacții adverse, reprezentând astfel o soluție sigură și eficientă pentru diagnosticarea afecțiunilor hepatice.

Pacientul nu necesită o pregătire prealabilă pentru efectuarea testului FibroScan. Dispozitivul FibroScan, asemănător cu un ecograf, emite unde cu frecvență joasă către țesutul hepatic, care le reflectă înapoi către aparat. Viteza de recaptare a acestor unde este măsurată de aparat, indicând gradul de fibroză. Cu cât viteza de recaptare este mai mare, cu atât gradul de fibroză este mai avansat, și invers. Sunt efectuate zece măsurători valide, iar rezultatul final este determinat prin calcularea mediei acestora. Există patru grade de fibroză, de la F1 la F4 (ciroză hepatică), în funcție de vitezele măsurate de aparat.

Această investigație NU se recomandă femeilor însărcinate și pacienților cu ascită.

 

Care sunt beneficiile utilizării Fibroscan în comparație cu metodele clasice de evaluare a fibrozei hepatice?

 • Neinvaziv și nedureros. FibroScan oferă o evaluare a fibrozei hepatice printr-un test neinvaziv și nedureros, eliminând necesitatea unei biopsii hepatice.
 • Simplu, rapid și reproducibil. Procedura este simplă, rapidă și poate fi repetată pentru o evaluare reproductibilă a fibrozei.
 • Rezultate Imediate. Rezultatele sunt disponibile imediat după efectuarea testului, oferind informații prompte medicului și pacientului.
 • Flexibilitate în testare. Procedura se poate efectua ori de câte ori este necesar, fiind utilă în special pentru monitorizarea eficacității tratamentului.
 • Alternativă la biopsia hepatică. FibroScan reprezintă o alternativă eficientă la biopsia hepatică, având performanțe similare. În contrast, biopsia hepatică este invazivă, dureroasă și prezintă riscuri și complicații.
 • Util în diverse afecțiuni hepatice. FibroScan este benefic în evaluarea fibrozei hepatice în cazul unor afecțiuni precum hepatita cronică virală, hepatopatie alcoolică, ciroză hepatică, boli de ficat cu icter prelungit, hemocromatoză, hepatite cronice toxice sau medicamentoase, steatoză hepatică non-alcoolică, evaluarea post-transplant etc.
 • Orientare corectă pentru tratament. Rezultatele precise ale FibroScan permit medicului să stabilească un tratament corespunzător, contribuind la îmbunătățirea calității vieții pacienților și prelungirea acesteia.
 • Evitarea biopsiei chirurgicale. FibroScan reduce necesitatea biopsiei chirurgicale, oferind informații esențiale pentru diagnostic și tratament. Acestea sunt câteva dintre avantajele aparatului FibroScan, contribuind la eficiența și siguranța evaluării fibrozei hepatice.

Află care este starea ficatului tău rapid și fără durere la Clinica Vestmed Reșița.

De ce ai nevoie de FibroScan?

Vestmed este singura clinică privată din Reșița cu evaluare avansată a fibrozei hepatice

Dacă te confrunți cu afecțiuni hepatice precum ciroza hepatică, hepatită virală cronică (B, C, D) sau alte boli cronice ale ficatului, testul FibroScan este exact ceea ce ai nevoie pentru un diagnostic precis și eficient. Acest dispozitiv inovator, creat special pentru evaluarea gradului de afectare a țesutului hepatic bolnav, este complet non-invaziv, nedureros și nu produce reacții adverse, deoarece funcționează pe bază de ultrasunete.

Cu ajutorul FibroScan, medicul poate determina cu maximă acuratețe gradul de fibroză hepatică, indicând dacă este vorba de o formă ușoară sau severă. Pe baza acestor rezultate precise, tratamentul poate fi stabilit corect, contribuind astfel la îmbunătățirea calității vieții pacientului și prelungirea acesteia.

Testul FibroScan poate fi deosebit de util în următoarele situații:

 • Hepatita cronică virală B
 • Hepatita cronică virală C
 • Boala ficatului gras non-alcoolic
 • Boala ficatului alcoolic (hepatita alcoolică)
 • Hepatita autoimună
 • Hepatite toxice și medicamentoase
 • Boli genetice: hemocromatoza și boala Wilson.

Programează-te la Dr. Răzvan Diaconescu  pentru testarea de fibroză hepatică cu FibroScan la clinica Vestmed. Contactează-ne telefonic cu cel puțin 24 de ore înainte de data dorită și vei beneficia de o procedură nedureroasă, fără necesitatea pregătirii prealabile. Rezultatul se va obține pe loc pentru o evaluare rapidă și precisă.

Dr. Răzvan Diaconescu

Gastroenterologie