Health

Maladia Dupuytren

Articol scris de Dr. Shammat Amina Tina, Medic Specialist Chirurgie Plastică, Estetică și Microchirurgie Reconstructivă

Ce este maladia Dupuytren?

Este o boală cu evoluție lentă și progresivă și este caracterizată de dezvoltarea unui țesut fibrotic la nivelul aponevrozei palmare și a degetelor.

Cum se manifestă?

Apare sub forma unor noduli și bride care determină contractura progresivă a degetelor în flexie.

Primul semn al Maladiei Dupuytren este creșterea în densitate a tegumentului palmar, cu albirea zonei afectate la intinderea degetelor. Ulterior apar schimbări ale conturului pielii, cu deformari ale pliurilor palmare. Apariția nodulilor fibroși cu evoluția către coardă fibroasă retractilă, care determină în final retracția degetelor în flexie palmară cu impotență funcțională.

Există mai multe stadii ale bolii, în funcție de gradul de contractură în flexie ale degetelor.

Care sunt cauzele acestei boli?

Cauzele exacte sunt încă necunoscute în prezent.
Mai frecventă la sexul masculin, este o patologie care se manifestă de cele mai multe ori bilateral, afectând ambele maini.

Aceasta boală se asociază cu alte fibromatoze, precum boala Peyronie, boala Ledderhose sau fibromatoza plantara și pernutele digitale Garrod sau Knukle pads.  Între acestea există un proces patologic comun.

Care este tratamentul bolii Dupuytren?

Tratamentul variază în functie de stadiul de evoluție al bolii și poate fi nechirurgical sau chirurgical.

Intervenția chirurgicală se realizează în anestezie locală și presupune îndepărtarea țesutului fibros palmar. Cel mai adesea sunt necesare ședințe de fiziokinetoterapie recuperatorie după operație.

De retinut! Maladia Dupuytren este o boală progresivă, care daca nu este tratată se agravează în timp, ducand la limitări importante ale funcției mâinii, putând reprezenta un adevărat handicap.