Cardiologie

Monitorizarea Holter tensiune arteriala (Holter TA)

Monitorizarea Holter a tensiunii arteriale (TA) evaluează nivelul TA timp de 24 de ore, în mediul și activitățile normale ale pacientului, în afara cabinetului medical.

Investigația este necesară în cazul unor valori crescute ale TA pentru a confirma diagnosticul de hipertensiune arterială (HTA) și pentru a evalua rezultatele tratamentului antihipertensiv.

În timpul investigației, o manșetă de tensiune arterială este atașată la nivelul brațului și un aparat de înregistrare este atașat la nivelul șoldului. De obicei, aparatul înregistrează TA la fiecare 30 de minute în timpul zilei și la fiecare 60 de minute pe timp de noapte. În general, investigația este bine tolerată. Umflarea automată a manșetei poate cauza o senzație de presiune neplăcută la pacienții cu valori deosebit de ridicate ale TA. Nu se recomandă efectuarea mișcărilor de amploare cu brațul echipat cu manșeta. De asemenea, trebuie evitată udarea manșetei tensiometrului.

Indicații:

clarificarea “HTA de halat alb” (dacă TA a pacientului este ridicată într-o unitate medicală, dar este normală la domiciliu)

suspiciunea de HTA mascată (valori ale TA cvasinormale la cabinet, crescute în rest)

diagnosticarea hipotensiunii arteriale

suspiciunea de hipertensiune arterială nocturnă

evaluarea eficienței tratamentului antihipertensiv

În ultima etapă, medicul va analiza valorile înregistrate de aparatul Holter, va stabili diagnosticul și recomandările pacientului.