Chirurgie generala

Marisca anală. De ce apare și cum ne tratăm?

Mariscele hemoroidale reprezintă creșteri tegumentare excesive localizate în proximitatea orificiului anal. Acestea pot apărea în forma unuia sau mai multor noduli, variind în dimensiuni și uneori rămânând neobservate pe parcursul anilor. Mariscele sunt adesea subdiagnosticate, fiind confundate uneori cu hemoroizii din cauza similitudinii în prezentare. Este important să recunoaștem diferența pentru a stabili un diagnostic corect și un plan de tratament adecvat.

Cum se formează marisca hemoroidală?

Procesul de formare al mariscului hemoroidal poate fi asociat cu trombozele hemoroidale externe, care determină întinderea pielii deasupra lor. Dacă aceste tromboze nu sunt corect tratate, în câteva săptămâni ele pot să se resoarbă, lăsând în urmă un exces de piele care formează o mariscă hemoroidală.

Fisurile anale cronice, netratate corespunzător sau care recidivează, pot conduce la apariția unui exces de piele la nivelul exterior al fisurii, care ulterior se transformă într-o mariscă hemoroidală. Mai multe episoade de tromboflebită hemoroidală, cu prolabarea lor prin orificiul anal, pot contribui la apariția mariscurilor hemoroidale.


Ce simptome pot apărea în cazul mariscelor hemoroidale?

Mariscele în sine nu provoacă simptome notabile, cu excepția aspectului lor inestetic. Ele pot varia în dimensiuni, de la câțiva milimetri până la 1-3 cm, și pot apărea sub formă de mai multe leziuni. Un inconvenient asociat cu mariscuri este dificultatea menținerii igienei locale, iar din diverse motive, cum ar fi eritemul, micozele sau dermatitele, acestea se pot inflama, provocând senzații de jenă, usturime și prurit (mâncărime).

Cum se tratează marisca hemoroidală?

Tratamentul pentru inflamația mariscurilor hemoroidale poate implica administrarea unei creme adecvate cauzei inflamației pentru a ameliora simptomele. În cazuri mai severe sau când simptomele persistă, se poate recurge la tratamentul chirurgical, care constă în îndepărtarea excesului de piele cu ajutorul radiofrecvenței și suturarea ulterioară, sub anestezie locală. La Vestmed, abordăm fiecare caz în mod individual, adaptând tratamentul în funcție de gravitatea patologiei și stadiul evolutiv al acesteia. 

Când ar trebui să consulți un medic în legătură cu marisca hemoroidală? 

  • Sângerare rectală persistentă sau abundentă.
  • Simptomele se agravează sau persistă în ciuda tratamentului la domiciliu.
  • Ai dureri intense sau senzație de arsură la nivelul zonei anale.
  • Observi schimbări în culoare, dimensiunea sau aspectul mariscului hemoroidal.

Este esențial să înțelegem că marisca hemoroidală este o afecțiune medicală, iar tratamentul și gestionarea acesteia pot varia în funcție de severitatea și specificul fiecărui caz. În cazurile ușoare, simptomele pot fi ameliorate în șapte zile urmând recomandările de mai jos:

  • Menține o igienă adecvată. Curăță zona afectată cu apă caldă și un săpun neutru sau folosind șervețele umede și delicate. După curățare, asigură-te că zona este bine uscată.
  • Aplică comprese reci. Folosește o compresă rece sau un pachet de gheață înfășurat într-un prosop subțire pentru a reduce inflamația și disconfortul. Aplică timp de 10-15 minute și repetă de mai multe ori pe parcursul zilei.
  • Utilizează unguente și creme. Există unguente și creme disponibile fără prescripție medicală care pot ajuta la reducerea inflamației și a disconfortului asociat cu marisca hemoroidală. Recomandăm crema HemoStop.
  • Menține o dietă sănătoasă. Consumă o dietă bogată în fibre pentru a preveni constipația și pentru a facilita tranzitul intestinal. Adaugă în alimentație fructe, legume, cereale integrale și alte surse de fibre. Asigură-te că bei suficiente lichide pentru a menține hidratarea corespunzătoare.
  • Evită efortul excesiv în timpul defecației. Nu face forță în timpul eliminării scaunului și evită statul prelungit pe toaletă. Folosește un scaun pentru picioare sau alte metode care să ajute la menținerea unei poziții mai naturale în timpul defecației.
  • Băi de șezut cu ceai de coada șoricelului. Femeile însărcinate sau care alăptează pot înlocui ceaiul de coada șoricelului cu ceai de frunze de afin, ceai de mentă, ceai cu frunze de zmeur sau ceai cu frunze de păpădie (puteți încerca inclusiv mix-uri din aceste ceaiuri).

Alegerea optimă depinde de modul în care marisca hemoroidală influențează calitatea vieții fiecărei persoane. Dacă ați observat o proeminență în zona anală și aceasta nu vă provoacă disconfort semnificativ, puteți alege să nu interveniți. Totuși, este important să țineți cont că, în timp, pot apărea altele.

Unele marisce anale/hemoroidale pot fi persistente și pot necesita mai multe sesiuni de tratament. Este posibil să fie necesare mai multe proceduri pentru a le elimina complet. În anumite situații, acestea se pot regenera, impunând necesitatea unei noi intervenții chirurgicale. Scopul tratamentului chirurgical este de a oferi o vindecare definitivă a acestei afecțiuni.

Apelează la specialiștii Vestmed

Contactează-ne pentru consultații sau programări! Optează pentru sănătatea ta la Clinica VESTMED! Descoperă serviciile noastre în chirurgie generală și programează-te acum pentru:

  • diagnosticarea afecțiunilor abdominale și toracice;
  • planificarea tratamentului chirurgical;
  • diagnosticarea și tratarea tumorilor de piele și părți moi;
  • intervenții de mică chirurgie;
  • îngrijirea plăgilor;
  • evaluare și îngrijire postoperatorie.